luni, 22 martie 2010

Prieteni!

.............''
Am privit mai atent fotografiile si desenele facute de tine si mi-am amintit ca iti placea sa desenezi ochi , ochii copiilor ; astfel cautai sa evidentiezi lumina din priviri si lumina din sufletele lor inocente .
Trebuie sa il parafrazez pe Andrei Plesu care spunea despre ochi ca sunt forma perfecta de organizare a materiei - "lutul care vede" .
Trebuie sa il amintes si pe Goethe care inainte de a-si da ultima suflare a cerut , spun martorii ; "mai multa lumina" . Parerea mea este ca el a vrut sa spuna : "vad mai multa lumina - in partea cealalta" , dar "lutul" trupului nu l-a mai ajutat sa-si comunice minunata descoperire .

Ma bucur ca ai inceput sa folosesti culoarea . De exemplu in " portretul tatalui meu " am impresia ca ceva din lumina lucrarilo lui Vincent van Gogh , se oglindeste in pometii batranului - ( dar mereu tanar ) - tau tata . Ma bucur ca desenezi copaci . un copac este un fel de fulger - un fulger lent , relativ ( de parca ar dori sa confirme teoriile lui Enstein ) . Sa desenezi copaci este un bun exercitiu pentru a desena lumina din ochii unui copil , deoarece in trunchiul de " carbon " se ascunde lumina Universului . Mi-am amintit ca tocmai din timpurile adolescentei iti placea sa fotografiezi , adica cautai sa intelegi misterul luminii . si de aceea stiu ca nu este intamplatoare asocierea dintre soare si biserica , aceasta asociere exterioara , care trimite subtil spre lumina interioara si altar .
Avem nevoie de lumina este o propozitie foarte simpla dar .......
Privesc ceasul , secundarul bate ritmic cele 60 de secunde ale minutului si imi imaginez ca in locul numerelor care desemneaza orele sunt semnele zodiacale ; 0 ( 12 ) reprezinta fecioara , 5 pestii , 6 varsatorul etc . . . Acum imi imaginez ca acul ce indica orele este pamantul care se roteste in jurul axei sale ( miscare de precesie ) . Ei bine , unde sunt eu ? , unde sunt eu pe aceasta tabla de joc ? Spatial si temporar ma aflu undeva in intervalul dintre 5 si 6 , mai departe de 5 si mai aproape de 6 . Ce sunt eu ? o vietate care se taraste catre acest 6 . Ce este istoria ?.... Un lant de povesti spuse de oameni despre oamenii care s-au tarat intre 3 si 4 , intr 4 si 5 si intr 5 si 6 . Despre celelalte spatii nu-si mai aduc aminte . Ne inchipuim ca dincolo de 6 trebuie sa mai fie si altceva , desi istoria ne obliga sa ne taram mai departe si sa nu ne imaginam ceea ce nu putem vedea . Totusi eu ma inalt cu puterea vointei si vad ca dincolo de 6 este 7 , dincolo de 7 este 8 si asa mai depart pana la 12 care marcheaza sfarsitul . Toate evenimentele trecutului si toate cele ale viitorului se perinda in fata mea . secretul este simplu :Ridicarea - Inaltarea . Atunci cand ma "cobor" in conditia mea istorica si incerc sa le povestesc celorlalti ce am experimentat acestia ma privesc cu neincredere , cu zambete ironice . Ei nu l-au vazut pe 7 , pe 8 iar daca l-ar vedea pe 12 . . . ! E mai simplu asa , adica sa nu-si doreasca sa stii , sa ramana in intuneric . Dar daca m-am inaltat si am vazut ca istoria de la 0 la 12 este doar o miscare in jurul unui ax mai trebuie sa fac ceva ; trebuie sa parasesc miscarea circulara , sa inving forta centrifuga si alegand drumul spiralat sa ma apropii de CENTRU - axa lumii - inefabila legatura centrul tablei de joc al istoriei si varful piramidei ( sa-i spun varful piramidei inaltarii ) [ asa cum sunt eu acum , eu cel care scrie , eu cel care priveste ceasul de pe masa ] .
Ei bine ce am spus pana acum nu este altceva decat o alta forma de relatare a " mitului pesterii " povestit de Platon ( Platon care la randul lui l-a auzit de la altcineva mai intelept ca el ) . Am rescris " Mitul pesterii " influentat de tehnica hipnozei . Hipnoza , care pentru mine a devenit mod de adaptare la noile schimbari ale istoriei .
Yoga este o tehnica de autohipnoza in care practicantul trebuie sa ramana permanent constient ?!
Inclin sa cred ca asa este
Am citit multe definitii date acestei minunate forme de invatare si de eliberare , care este hipnoza si sunt de acord cu ele . Sunt mai multe pentru ca unghiul din care este privit fenomenul se schimba mereu . Definitia pe care o dau este la fel ; relativa : daca omul are 3 corpuri si anume ; corpul material , corpul emotional si corpul intelectual, ei bine a intra in transa hipnotica inseamna a " muta " esenta omului , pe rand , din corpul material , in cel emotional si de a ramane in corpul intelectual o anumita perioada de timp pastran contactul cu celelalte doua corpuri dar la cel mai diminuat nivel ..... aceasta este inaltarea de carea vorbeam mai inainte . Acesta este modul de a vedea LUMINA .
Pesemne ca te vei intreba : bun , am ajuns in varful piramidei , ce se va intampla ? nu stiu exact . banuiesc ca vei intra intr-o alta " istorie " mai fina , mai rafinat , mai inalta , asa cum, incepand cu nota DO si trecand de SI intalnesti un alt DO , intr-o noua gama .
Avem nevoie de lumina !!!
Ce este lumina ?! - este uniunea contrariilor !
Polaritatea nu ar avea sens fara legatura dintre extreme . Cel putin aici pe pamant de la istorie pana la creierul uman totul este bipolar .

Emisfera Stanga -------------------------------------------- Emisfera Dreapta
Constientul ---------------------------------------------------- Inconstientul
Pingala ( masculinul ) -------------------------------------- Ida (femininul )
Analitic --------------------------------------------------------- Sintetic
Rational -------------------------------------------------------- Irational ( magicul )
Gandire logica ----------------------------------------------- Emotie
Limbaj Verbal ------------------------------------------------ Limbaj Non-Verbal ( semne , gesturi , mirosuri etc. )
Matematic ----------------------------------------------------- Poezie , Visare
Material -------------------------------------------------------- Emotional

Ei bine ne pregatim sa intram intr-o noua perioada istorica , de la era fecioarei la era pestilor ( de la 0 la 6 ) omenirea a fost dominata de gandirea magica ( ida ) , de la era varsatorului la era balantei ( de la 7 la 12 ) omenirea va fi dominata de gandirea rationala ( pingala ) - analiticul , materialitatea sub toate formele ei va stapani istoria . Gandirea de tip emisfera stanga va fi dominanta .
Ce se va intampla ? Cum se va transforma arta ? Se va indeplini dorinta lui Platon de a alunga poetul din cetate ? Sunt convins ca nu ! Intodeauna vor fi oameni care sa scrie poezii , deseneze , sa cante chiar daca materialitatea va stapani . Iar artistul cautand lumina se va transforma el insusi in LUMINA .
.....
Privesc ceasul de pe masa , il privesc cu un profund sentiment religios . De acum inainte faptul acesta nu va mai fi ceva obisnuit , ci unul mistic . De la aripioarele musculitei care traieste cateva ore pana la roata horoscopului ce ii trebuieste cca. 26000 de ani sa facao rotatie completa , gasesc o suma inversa de alte reprezentari temporale, relative si paradoxal simulative . Milioane de oameni , in aceasta clipa , privesc ceasul - gest banal - dar atat de emotionant . Fac o reprezentare matematica si constientizez , matricea sau multimea celor care privesc in aceasta clipa orologiul si ma simt solidar cu ei . Nu ma intereseaza motivele pentru care ei fac aceasta , gestul in sine este important . Trecut , Prezent si Viitor unite intr-o singura clipire . Profanul ascunde Sacrul in cea mai minunata forma .
Daca toti oamenii si-ar confectiona orologii din oglinzi , astfel incat , atunci cand ar dori sa stie in ce timp se afla si ar vedea propiile chipuri atuni as putea sa strig : " Profanul ascunde Sacrul in cea mai minunata forma : OGLINDIND-UL ! " Trecut Prezent Viitor , trinitatea aceasta ma deterimina sa ma gandesc la lumina . Daca lumina este uniunea contrariilor atunci prin comparatie prezentul este la randul lui uniunea contrariilor .
Imi amintesc de celebrul dialog al lui Platon intitulat " Parmenide " , unde se incerca lamurirea unei dispute , foarte importante la aceea vreme privitoare la UNU si la MULTIPLU . Aceasta chintesenta a retoricii se termina cu o concluzie foarte simpla : " daca UNU nu este , nimic nu este " .
Da ( ! ) " retorica " - labirint construit din mii si mii de cuvinte ascunde in centru o idee atat de clara . Daca UNU nu este ,nimic nu este !
Aceeasi idee o transmite , intr-una din scrisorile sale , apostolul Pavel : daca iubire nu este , nimic nu este . Iar mult mai tariu Nichita Stanescu parafrazand a spus : " daca dragoste nu e , nimic nu e !
La randul meu , cu respect pentru cei mai inainte numitzi , pastrand proportiile , parafrazes si eu : " daca UNU nu este nici matematica nu este " , sau altfel scris UNU = infinit . Enstein simboliza relatia dintre materie , energie , lumina prin formula E = mc 2 .
Eu simbolizez matematica prin trinitatea UNU = , unde " = " - desemneaza lumina - , " Infinit" - desemneaza istoria - iar " UNU " - desemneaza eternitatea - .
Acum imi este mai usor sa inteleg ce vor sa spuna inteleptii crestini despre Dumnezeu Unul intreit in persoana , adica despre TRINITATE ; " UNU " il desemneaza pe Dumneazeu Tatal - eternitate - , " egalul " il desemneaza pe Dumnezeu Sfantul Duh al ADEVARULUI ( sau al luminii ) , " Infinitul " il desemneaza pe Dumnezeu Fiul multiplicat in inimile tuturor fiintelor ( pentru oameni - in inimile tuturor oamenilor - dea altfel aceasta este si semnificatia botezului - adica deschiderea inimii pentru a deveni templu al Fiului Domnului Iisus )
Ipoteza .:........ Daca fiecare stea din univers are formele ei de inteligenta . atunci Soarele in relatie cu Terra are drept inteligente principale - oamenii - iar Dumnezeu Fiul multiplicat in inimile acestor inteligente se numeste; Iisus .. Ma intreb care este numele Dumnezeului Fiul pentru inteligentele din relatia Soare- Venus . Dar care este numele Dumnezeului Fiul pentru inteligentele care au afinitati cu o stea ca Arcturus ?!

Mircea Eliade scria intr-un articol numit : " simbolism religios si valorizarea angoasei " ... " paradoxal , nu descoperi sacralitatea lumii decat dupa ce ai descoperit ca ea este " un joc divin " ... " fapta rea , cum zic hindusii , nu este de a trai in Timp ci de a crede ca nu exista nimic in afara Timpului . Esti devorat de Timp , de Istorie , nu pentru ca traiesti in timp , ci pentru vina de a crede in realitatea Timpului si deci de a uita si dipretui ETERNITATEA " .
Sintagma " un joc divin " imi aminteste de o descoperire foarte recenta a astronomilor si anume aceea ca Soarele canta . Materia si energia se ridica de pe suprafata soarelui sub forma de turbioane , in interiorul acestora se desfasoaraun fenomen asemanator celor din tuburile unei orgi si sunete puternice se raspandesc in univers. Interesant ! !
Interesant este si altceva : daca imparti societatea umana in 3 vei avea un grup mic format din oameni geniali , un grup mai mare format din oameni cazuti in bestialitate si grupul cel mai numeros - al mediocrilor - . In grupul mediocrilor exista o stratificare piramidala - O ELITA A MEDIOCRITATZII - . Elita mediocrilor este format din oameni educati , se numesc si sunt numiti : OAMENI DE STIINTZA ( o parte din acestia , dupa eforturi considerabile reusesc sa treaca in primul grup ) . Ei bine , iata care este diferenta dintre un geniu ca Pitagora si stiinta unui grup de oameni " de stiinta " - cateva mii de ani !! - . In sfarsit Pitagora a primit licenta pentru ideea lui referitoare la MUZICA SFERELOR ! Elita mediocrilor a permis raspandirea in inconstientul colectiv acestei invataturi exceptionale .
De cateva zile incoace pot spune : voi iesi afara , ma voi aseza pe o banca in parc si voi asculta cantecul soarelui iar asta fara sa-mi fie teama ca ceilalti , mai putin informati si mai putin romantici , ma vor suspecta ca sufar de schizofrenie .
" Muzica sferelor " este un "joc divin "
Pitagora s-a ocupat printre altele de matematica si de acusmatica . Simt nevoia de a aduce un omagiu lui Pitagora ascultand o succesiune melodica , un fel de retzeta vindecatoare si ma gandesc la adagio de de Tomaso Albinoni , apoi canon in D major de Pachelbel , urmat de ( Air from suite 3 ) Bach , apoi suita peer gynt a lui Grieg si la final , apoteotic , ca un orgasm profund , intelectual ( te rog considera aceasta exprimare o licenta poetica ) nessundorma a lui Puccini interpretata de Pavarotti .
( Urmareste expresia lu Pavarotti la final , imagineaza-ti intensitatea emotionala muzica , vibratia miilor de ascultatori , aplauzele, intra in rezonanta cu sufletele lor si vei intelege ce vrau sa spun . >> http://www.youtube.com/watch?v=VATmgtmR5o4 << ''
....
...
Am privit iar aceasta inregistrare si am resimtzit teribila emotzie. In special REACTZIA SALII..emotzia audientzei...si felul cum ACEST EFLUFIU DE EMOTZII a fost ''captat'' de catre Pavarotti la final... Aproape ca s-a sufocat, ca s-a pulverizat ,pentru o clipa,in asa fel incat sa retrimita oamenilor din sala emotzia lui . Cred ca si orbii si surzii ar fi putu resimtzi acele clipe divine muzicale,doar empatizand cu ceilaltzi din sala!''

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu