luni, 22 martie 2010

Ganduri.....

Cateva franturi dintr-o carte a lui Eliade,scrisa in franceza..
In _Aspects du mythe_este un subcapitol cu titlul:La"fin du monde"dans l'art moderne......din care selectez doar:
"Depuis le debut du siecle,les arts plastiques,aussi bien que la litterature et la musique,ont connu des transformation si radicales qu'on a pu parler d'une .Commencee dans la peinture ,cette s'est etandue a la poesie,au roman et tout dernierement,avec Ionesco,au theatre.En certains cas,il s'agit d'un veritable aneantissement de l'Univers artistique etabli. ......Dece point de vue,leur attitude ressemble a celle des :ils ont contribue a la destruction du Monde--c'est-a-dire a la destruction de leur Monde,de leur Univers artistique--afin d'an creer un autre. .......Par leur cration ,les artistes anticipent ce qui arrivera---parfois une ou deux generations plus tard---dans les autres secteurs de la vie sociale et culturelle,"
si...
........."Le seul rapprochement qu'on puisse faire entre la pshchanalyse et la conception archaique de la beatitude et la perfection de l'origine est du au fait que Freude a decouvert le role decisif du de la premiere enfance ,la beatitude d'avant la rupture(le sevrage),c'est-a-dire avant que le temps devienne,pour chaque individu,un . ....La technique psychanlytique rend possible un retour individuel au Temps de l'origine.Or,ce retour existentiel en arriere est connu aussi des societes archaiques et joue un role important dans certaines techniques psycho-physiologiques orientales."
...Techniques traditionnelles du ...pour la comprehension de l'homme et,surtout ,pour sa guerison,est concu comme une possibilite de renouveler et de regenerer l'existence de celui qui l'entreprend.''
.....

Istoria atrei poate sa ne informeze,(obiectiv),despre evolutia ,sau disolutia unei socitati umane.

Iar in ceea ce priveste NOSTALGIA----aceasta este o metoda,foarte putrnica de vindecare----intoarcerea la origini.

Acum ma gandesc ca mi-am raspuns,singur, la cateva intrebari ce ma obsedau.
Sunt un ,din acest motiv nu ma adaptez timpurilor acestea!
Mai demult am vorbit despre ANAHORETI,ceva mai recent despre:"bogatia semantica a cuvantului BOEMA".Foarte serios ,mi-ar place mai mult sa fiu undeva in Franta,pe vremea lui Molier,la inceputurile trupei lui de teatru si sa calatores liber,vorbindu-le oamenilor sau distrandu-i cu propriile lor pofte si slabiciuni.
Prefer mirosul de iarba cosita, de transpiratie de cal sau de fum,decat cel de televizor sau orice alt obiect modern.
Meditez la ideea de "mesaj artistic" si fac legatura cu fragmentele copiate din cartea lui M.Eliade;Aspects du mythe,(ascult in casti concierto.de.Aranjuez-part2)Incerc sa fiu romantic si .....nu stiu ..ceva special,dar nu reusesc.Un gand precis ,clar si rece isi face mereu loc in mintea mea.Am vazut un documentar,mai demult,pe google video;LE MIRACLE DE LA VIE,--Exceptional!!! Trebuie sa-l vezi! Te rog sa-l vezi!
Desi documentarul urmareste alteceva in el se gasesc raspunsuri la cateva intrebari fundamentale,de exemplu:Ce este FEMEIA?(esta ceva ce SELECTEAZA--o selectionera--este ceva ce STIMULEAZA,ce INCURAJEAZA,ceva anume ce numai barbatul are.Vai de acel cuplu care se formeaza intre planuri diferite si comori diferite!) Apoi ce este BARBATUL?(un SPERMATOZOID printre alte milioane de milioane--iesiti ,din locul pasnic si placut,adica din "testicolele lui Avraam",condamnat sa lupte,sa lupte pentru a fi UNICUL INVINGATOR.)
"Primitivii" lui Eliade au dreptate:Lumea noastra este ,intr-un anumit fel un imens vagin,in care barbatii sunt condamnati sa devina eroi,Hercule multiplicat in milioane de exemplare iar femeile sunt arbitri!
Toate povestile, tot ce spunem noi ca este arta sau cultura,repeta si iar repeta,o singura poveste,UNICA POVESTE.-----PERIPLUL EROULUI!!!!

Un astfel de documentar poate fi o esenta,o chintesenta a civilizatiei umane???!

Grea intrebare!

"Le miracle de l'amour" Partie 1
ÎncÄ�rcat de YannLeChauve.

"Le miracle de l'amour" Partie 2
ÎncÄ�rcat de YannLeChauve.

"Le miracle de l'amour" Partie 3
ÎncÄ�rcat de YannLeChauve.

Si pentru ca lucrurile sa fie bine zugravite,trebui sa urmaresti un filmulet mic,mic,dar foarte hazliu,prin comentariul sau,in care se vede si alta fateta a omului comparandu-l cu animalul.---le monde des animaux---

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu