marți, 7 februarie 2012

Ne costumam si jucam teatru.....UNIFORME DE GENERAL , de Mircea Eliade



8 comentarii:

  1. mieten
    Miete zahlen
    zu vermieten
    .
    In limba Germana inseamna ;
    ...
    chirie
    a plati chirie
    a inchiria
    .
    .MIETEN = chirie, se pronunta ;MITA....deci in Romaneste a da ''mita'' ar trebui sa insemne si a plati chirie...nu doar spaga.
    .
    Pe scena de teatru care se numeste Romania,unde se ''joaca'' ,in prezent, un act teribil de penibil, .... de scarbos....Actorii ,de prim rang, adica bugetarii, platesc multa chirie.....(a se citi, si a se intelege ;MITA),pentru a se constuma cat mai avantajos.
    Sa inchiriezi (sa mituiesti ) un costum de ministru, de preot, de judecator....de politai...de medic etc...etc... este foarte scump , insa foarte profitabil. Persoana care se costumeaza cu un astfel de costum (de ministru, de preot, de judecator....de politai...de medic etc...etc... )....capata PRIVILEGII.
    .
    Unde sunt costumele de ----TARANI ?!
    Costumele de T_ARIENI ? !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. 10 iunie 2013, 12:17

      Teleman Dan dThelema1 iunie 2013, 11:16

      Petele...petele de pe zid...ne arata ca zidul '' inchisorii colective''..s-a degradat, s-a fisurat...si e pe cale sa se prabuseasca.
      Sau....petecele din pelerina lui Zevedei (nuvela PELERINA), ne arat ca uniformele gardienilor ce pazesc robii din ''inchisoarea colectiva ''....se desira,,,se degradeaza din ce in ce mai mult.....si ca vor ramane in curul gol---adica fara autoritate. Costumul lor ,care inspira atat teroare, costumul de paznic, de militian,de soldat...etc...etc...este pe cale sa dispara.
      .
      TEROAREA ISTORIEI A FOST MENTINUT DE NISTE HAINE (vesminte...haine ) ! ! !
      In teatrul acesta umilitor si scarbos....costumul actorilor a fost cel mai important.....Nevinovatele frunze pe care le-au lipit de pubisuri Adam si Eva...au evoluat ,in istorie, au devenit costume, si astfel ....cele mai eficiente unelte de infricosare .
      .

      Si tot odata,aceste costume ale minciunii, aceste uniforme, au ocultat, au ascuns COMORILE.
      Hmmm!...pentru unii comoara inseamna ;aur si valute...pentru altii diplome si puteri politice.
      .....
      Pentru altii '' comoara' inseamna altceva.

      Ștergere
    2. In ''UNIFORME DE GENERAL'',se povesteste despre bombardarea Bucurestiului de catre americani...si o poveste despre teatru si costumul actorului.
      Ieronim spune la un moment dat;...''Parca a fost blestem , ca intr-o tragedie antic. N-a scapat nici unul...Dar ce frumos ar fi fost sa fie , doar asa , ca intr-o tragedie antica , vorbi deodata cu un glas neobisnuit de ferm . Sa fie doar SPECTACOL , daca intelegi ce vreau sa spun. Toate astea sa fi facut doar parte dintr-o drama , pe care mi-as fi inchipuit-o eu.Si , evident , pentru ca as fi inventat-o eu , ar fi fost mai adevarata decat tot ce s-a intamplat. De aceea teatrul e mai ADEVARAT , pentru ca poti iesi dintr-o drama ,si poti trece in alta. Sau poti iesi chiar din spectacol. Oricand m-as fi putut adresa Corului , si le-as fi spus ; ''Acum , destul ! V-am ascultat destul. E prea multa , prea multa tragedie ! Sa ne ducem cu totii la Caty si sa-i cerem iertatre ;< TANTE CATY,iarta-ma , i-as fi spus, ca iar te-am omorat ;de asta data te-am omorat cu toti copiii ,intr-un bonbardament.> ''....
      .
      Asa ca la Dresda ---Marti 13....13 Februaie ...1945-----Era o zi de carnaval...doar copiii se mai bucurau...si se deghizau....si se amuzau pe strazi, incercand sa-i surprinda cu jocuri vesele pe oamenii intristati de razboi.....
      Spre seara circul SARRASANI era plin de oameni, care uitasera pentru o clipa ''drama''.
      In acelasi timp primul,din cele trei raiduri aeriene , era in derulare....Avioanele incarcate cu bombe zburau spre oras......

      Ștergere
    3. In cateva ore, dupa trei reprize de bombardament, Dresda a fost aproape total distrusa......si fireste circul...faimosul circ SARRASANI.....Spectacolul vesel disparuse, lasand loc ''realitatii''.
      Curios este ca in piata Altmarkt ,biserica.....''biserica sfintei cruci '' (Kreuzkirche ) este afectat de foc, insa structura de rezistenta se pastreaza ,aproape, intacta.O parte din pictura din altar se ''salveaza miraculos''
      Multi oameni spun ca este un miracol....Mmmmmm!....MIRACOLUL ar fi fost ca toate bombele englezoilor sa fie absorbite,,,asa ca intr-o ''gaura neagra '' galactica....sa atraga moarte in interiorul picturii......Biserica ar fi fost sacrificata, insa circul SARRASANI ar fi ramas intact......iar SPECTACOLUL vesel ar fi continuat.
      .
      Este un documentar interesant pe aceasta tema se numeste ; DAS DRAMA VON DRESDEN
      http://www.youtube.com/watch?v=eff0Lb2u_fA

      Ștergere
  2. A avea un costum......a te costuma.......a poseda un costum.... a te lasa POSEDAT de costum.
    A avea o UNIFORMA DE GENERAL.......
    .
    4 iunie 2013, 20:32

    Care este relatia intre o persoana si un obiect ? ...A AVEA.....un obiect.....Persoana posed un obiect ..............?
    Intr-o lume duala raportul...relatia , este asa ;--- si obiectul ARE persoana----OBIECTUL POSEDA PERSOANA.
    .
    Canad un terrian poseda o centrala nucleara ,atunci (Enantiodromia )...atunci ..si... CENTRALA NUCLEARA POSEDA TERRIANUL.
    Cand terrianul are un idol---idolul il posedeaza.
    Cand terrianul are o dorinta ---dorinta il posedeaza.
    .
    Dar ce se poate intampla cand ai o uniforma de general ? In ce se transforma omul care se imbraca, care se costumeaza cu o uniforma de general ?
    In nuvela , Ieronim , personajul central , spune la un moment dat ; '' Ce haina buna , calda si grea ! exclama visator . Ce haina grea frate Vladimir , parca ar fi un trup cald , care te-a cuprin in brate ca sa te apere de frig !......
    -Ca in STAPAN SI SLUGA , iti mai aduci aminte , Oncle Vania ? caind Vasile Andreici s-a culcat in zapada , peste Nikita , ca sa-l apere de inghet. Si l-a aparat , scapandu-i viata cu pretul vietii lui.....''

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Azi mi-am reamintit ca unul din stramosii mei a fost general in armata Romana si s-a luptat pentru independenta....deci pentru LIBERTATE.
      Mi-am imaginat ce-ar fi daca as gasi o uniforma de-a lui, a generalului Gheorghe Teleman , si m-as imbraca cu ea.
      Poate ar trebui sa caut intr-un muzeu din orasul Husi,poate e o uniforma ...hmmm !...poate ca in epoleti , generalul, a lasat un mesaj scris ......UN MESAJ IMPORTANT PENTRU VIITOR....PENTRU PREZENT.

      Ștergere
    2. Sa revin la nuvela scrisa de Mircea Eliade, si la personajul principal care explica ;...''....uniforma asta de genera care-mi tine cald , este pentru mine , arta , geniul ludic , iar pentru Iconarul Vladimir este pur si simplu un costum de gala , un costum de bal mascat.
      Cat timp ne vom putea costuma si vom putea JUCA , suntem salvati !...''

      Ștergere
  3. Planetele construiesc al saselea costum.Plantele stiu cum sa se protejeze de radiatiile cosmice.
    Radiatiile UV , X,gama,,,se aduna , se intensifica , cresc in putere si in numar.
    Vietuitoarele terriene sunt obligate sa produca mai multa LUMINA (fotoni) pentru a se proteja...Plantele stiu cum trebuie procedat ! Oamenii stiu cum ?

    RăspundețiȘtergere